Kazí lidem koupání, ale mohlo by se z nich dělat palivo

Radek Pecák Radek Pecák
19. 5. 2011 5:30
Pokusy jsou sice na počátku, ale jako vhodná se jeví řasa z našich rybníků
Foto: Aktuálně.cz

Ve vzdálenější budoucnosti bude zřejmě jako hlavní palivo pohánějící dopravní prostředky používán vodík. Přesto vědci vymýšlejí alternativy, které by nahradily ropu. Již se ukázalo, že slibně vypadající biopaliva vyráběná ze zemědělských plodin, jako jsou obilí, cukrová řepa či třtina, kukuřice a řepka, mají řadu nevýhod, a tak přicházejí na řadu jiné organismy.

Jednou z možností je výroba biolihu ze suroviny, kterou zná každý z nás a jejíž likvidaci by nejspíše docela přivítal. Jsou jí klasické mikrořasy, někdy označované chybně jako žabinec. Ty mohou růst v každém mělkém rybníku zhruba pět měsíců v roce. Nezabírají tudíž žádnou ornou půdu a není třeba kvůli jejich pěstování kácet lesy.

Na výzkumu pracují už delší dobu vědci z třeboňského Mikrobiologického ústavu Akademie věd a nyní se k nim přidali i pracovníci Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství z Fakulty potravinářské a biochemické technologie pražské VŠCHT.

Zatím ve stádiu pokusů

Ti pokusnou laboratorní produkci řas předváděli ve středu během akce Chemie a paliva, kterou uspořádala v Praze Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT).

Už dnes je známo, že kultivace řas je velmi snadná. Z několika buněk lze pomocí světla, vody, oxidu uhličitého a minerálních solí získat v každém litru vody během několika dnů desítky gramů biomasy. Pokusy ve světě s mořskými řasami ukázaly, že takto lze vypěstovat až 40 gramů biomasy, v Česku je to zatím jen něco málo přes deset gramů.

Dokonce je díky nápadu českých vědců možno k urychlení růstu řas využít kouř například z tepelných elektráren. Ten by v jakémsi bioreaktoru probublával vodou s řasami.

Do výzkumů investuje i Gates

Problémů je však zatím poměrně dost. Jedním z nich je energetická náročnost při odstřeďování a také je třeba docílit, aby vypěstované řasy obsahovaly více škrobu, z něhož by se pak vyrobil biolíh.

Přesto je ve světě řada projektů, díky kterým lze předpokládat, že k výrobě biopaliva z řas by mohlo dojít v horizontu pěti až deseti let.

Jeden z těchto výzkumů financuje i investiční firma Cascade Investment, která patří společnosti Microsoft Billa Gatese. Údajně investovala desítky milionů dolarů do firmy Sapphire Energy, která se rovněž zabývá výzkumem možnosti využití mořských řas k produkci paliva. Řasy lze ale dále využívat i pro výrobu potravin, krmiv a léků.

 

Právě se děje

Další zprávy