S fabií bez tankování 2000 km. Spotřeba: 2,21 l/100 km

Ekonomika Ekonomika
12. 5. 2011 16:01
Spotřeba při rekordní jízdě z Rakouska do Dánska činila 2,21 litru na 100 km.
Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - Pokud automobil zvládne dojet na jedno natankování do vzdálenosti tisíce kilometrů, je v současné době považován za poměrně úsporný.

Škoda Fabia ve verzi Greenline ovšem nedávno zvládla ujet na plnou nádrž nafty dokonce dvakrát tolik. Přesně 2006 kilometrů. Za volantem seděl propagátor úsporné jízdy Rakušan Gerhard Plattner, který spolupracuje při vývoji ekologických verzí škodovek s inženýry z Mladé Boleslavi. Škoda také o události v tiskové zprávě informovala.

Plattner rekordní jízdu odstartoval 10. května v rakouském městě Reutte, odtud trasa vedla do dánské obce Bov a zpět. Výsledkem je spotřeba modelu Fabia GreenLine o hodnotě 2,21 litru/100 km.

Trasu z Rakouska do Dánska a zpět absolvoval rakouský mistr světa v úsporné jízdě zejména po nejdelší německé dálnici A7.

Řidič byl pod dozorem

Natankování, stejně jako celá Plattnerova jízda, proběhla pod dozorem organizace International Police Motor Corporation (IPMC). Ta se před startem jízdy v Reutte postarala i o zaplombování palivové nádrže.

Gerhard Plattner k rekordnímu úspěchu poznamenal: "Chtěl jsem ukázat, že nejen automobilky, ale i každý řidič může sám přispět k tomu, aby se nadále snižovala zátěž pro životní prostředí. Rozhodují i nejmenší detaily jako například kontrola správného nahuštění pneumatik."

Oproti běžné fabii má řadu úprav

Plattner při zastávce v Dánsku.
Plattner při zastávce v Dánsku. | Foto: Škoda-auto

Ekologickou verzi fabií představila automobilka vloni. Verzi Greenline nabízí ve všech modelových řadách, tedy včetně superbů, octavií a vozů yeti. Nejúspornější je však fabia ve verzi hatchback. Kromě úsporného tříválcového turbodieselu jí ke snižování spotřeby pomáhá systém start&stop, rekuperace brzdné energie a aerodynamické úpravy. Například v masce chladiče jsou zmenšené otvory pro proudění vzduchu a za zadním oknem je poměrně masivní spojler.

Škoda Fabia Greenline se na stokilometrovou rychlost rozjede za 14,2 sekundy, dosáhne maximální rychlosti 172 km/hod a podle výrobce je spotřeba 3,4 litru nafty na 100 kilometrů. Během představení auta na testovací trati, která vedla členitým terénem na Berounsku při poměrně chladném počasí, dokázal redaktor Aktuálně.cz dosáhnout průměrné spotřeby 3,8 l na 100 km.

 

Právě se děje

Další zprávy