Výlet do Švýcarska se vyplatí, v Ženevě bude co vidět

Radek Pecák Radek Pecák
10. 2. 2011 10:25
Tolik konceptů, které ukáží směřování automobilek, už dlouho nikde vystavováno nebylo
Foto: Aktuálně.cz

Ještě tři týdny zbývají do začátku letošního autosalonu v Ženevě a už teď je jasné, že v halách výstaviště Palexpo bude na co koukat. A to řada automobilka ještě neprozradila vůbec nic, jiné poskytly jen náznaky a jen málo z nich bylo zcela konkrétních.

Po několika letech, kdy se jen lehce modernizovaly starší vozy a vymýšlely ekologické řady a řešení, by se letos měla odehrát řada premiér aut, která jsou prvotně určena pro zábavu řidičů. Řeč je o sportovních vozech.

Kromě již předem ohlášených premiér vozů Ferrari FF a Lamborghini Aventador, které samozřejmě strhnou na sebe velkou část pozornosti, tu ale budou k vidění i další nové supersporty, pro něž je rychlost hodně přes tři sta docela samozřejmá. Tím prvním bude Pagani Huayra, která po dvanácti letech nahradí model Zonda, dalším německý Gumpert Tornante a španělské kupé GTA Spano.

Sportovní značky se nevzdávají

Zatím neoficiální je, že Alfa Romeo by měla ukázat lehký sportovní automobil RC-GTA, Aston Martin vystaví nejostřejší verzi svého V8 Vantage, Mercedes SLS AMG ve verzi kabrio a nové malé kupé-kabrio SLK. Volkswagen představí svého golfa s plátěnou střechou a faceliftovaný kabriolet s plechovou skládací střechou EOS. BMW naopak velké luxusní kabrio řady 6.

Také kompaktní sportovní vozy budou zastoupeny. Například Audi RS3 či kupé od Hyundaie, které by mělo konkurovat například VW Scirocco.

To, že spalovací motor stále ještě není mrtev, bude doloženo i v malých městských autech, i když i ta budou samozřejmě označena údaji dokladujícími jejich nízké emise CO2 a spotřebu. Této parkety se hodně budou držet asijské značky - ať už Subaru se svojí Treziou, Kia s Picantem a Riem či Toyota s Yarisem. Italové budou v tomto oboru zastoupeni novou Lancií Ypsilon a Volkswagen (zřejmě) se svojí produkční verzí modelu Up.

Saab chce upoutat pozornost

Z rodinných vozů stojí za zmínku především nová generace Opelu Zafira, Fiat Freemont faceliftovaná Honda Acord či Hyundai i40 cw. Mělo by zde také být něco, co vzniklo díky propojení značek Chrysler a Lancia.

Vytáhnout se bude chtít stále na prahu klinické smrti se nacházející Saab. Proto chce nabídnout jednak kombi odvozené od sedanu 9-5 a jednak své první SUV - 9-4X.

Pár elektromobilů se určitě také dočkáme, i když o nich tisková oddělení automobilek zatím mlčí, více bude hybridů. Například Audi Q5 hybrid quattro, produkční verze Opelu Ampera či Toyota Yaris hybrid.

Litrové auto i nová Škoda

To, co ale láká do Ženevy snad ještě více, je avizovaná obrovská porce konceptů. Ty naznačují, kam se která automobilka v příštích několika letech bude ubírat a v posledních letech jich bylo vystavováno jen velice málo. Jeden z nich ukáze i Škodovka, dalších šest zbývající značky koncernu VW. Mezi nimi i známé "litrové" auto.

Také japonské značky budou v tomto ohledu aktivní - například Mitsubishi nabídne linie nového coltu v díle nazvaném Concept Gobal Small, Ford nástupce u nás populárního fusionu SUV Kuga, koncepty dále ohlásila Mazda, Renault a Peugeot.

 

Právě se děje

Další zprávy