Východní Evropa nejvíce oceňuje Dacii Duster

Radek Pecák Radek Pecák
9. 2. 2011 4:49
Ocenění získala i automoblka Ford za systém nafukovacích bezpečnostních pásů
Foto: Vladimír Rybecký

Cena, praktičnost, hustota servisní sítě, a pak teprve design a použitá technická řešení. To jsou kritéria, podle nichž novináři patnácti zemí ze střední, jižní a východní Evropy hodnotí auta nominovaná do ankety AutoBest.

Letos se vítězem této ankety stal rumunský automobil z kategorie sportovně užitkových vozů Dacia Duster. Porazil čtveřici dalších finalistů, mezi kterými byl Opel Meriva, Renault Fluence, Citroën C3 a Kia Venga. V tomto pořadí také zmiňované vozy za dacií skončily.


"Letošní vítěz AutoBest není velkým překvapením. Dacia Duster způsobila revoluci v segmentu SUV tím, že do této dosud drahé kategorie přinesla více demokracie. Všichni jsme přesvědčeni o tom, že si Duster toto ocenění zaslouží, protože dokonale vyjadřuje myšlenku naší ankety," řekl při předávání ceny president poroty Ilja Selikar.

Duster si koupilo již sto tisíc lidí

Duster se přitom úspěšně prodává nejen na trzích v Bulharsku, Česká republice, Chorvatsku, Kypru, Makedonii, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Rusku, Řecku, Srbsku, Slovensku, Slovinsku, Turecku a Ukrajině, odkud pocházejí členové poroty, ale například i ve Francii, Německu a Itálii. Za devět měsíců od začátku prodejů si ho objednalo již sto tisíc zákazníků.

Kromě hlavní kategorie porotci oceňují i nejlepší automobilku. Za rok 2010 se jí stala firma Volkswagen, například díky široké paletě svých vozů s ekologickou tehnologií Blue Motion.

Dosavadní vítězové AutoBest

  • 2002 Škoda Fabia Sedan
    2003 Citroen C3
    2004 Fiat Panda
    2005 Dacia Logan
    2006 Kia Rio
    2007 Opel Corsa
    2008 Fiat Linea
    2009 Renault Thalia (Symbol)
    2010 Chevrolet Cruze 

Ocenění MANBEST 2010 (Osobnost roku 2010) získal Wayne D. Brannon, prezident společnosti Chevrolet Europe. Wayne Brannon, jenž dlouhá léta působí v koncernu GM, je jedním z nejúspěšnějších výkonných představitelů v současného automobilového odvětví. Je strůjcem obdivuhodného úspěchu značky Chevrolet v Evropě.

Ocenění SafetyBEST 2010 za největší přínos pro bezpečnost získal Ford. Vyvinul totiž první  nafukovací bezpečnostní pásy a airbagy s rozložením tlaku. Tyto nové systémy bezpečnostních pásů rozloží síly působící při nárazu na pětkrát větší oblast těla než běžné pásy. Sníží se tak tlak na hrudník a koriguje se pohyb hlavy a krku u cestujících na zadních sedadlech. Děti a starší cestující tak budou lépe chráněni. Nový airbag se bude také rozvíjet o 30 % rychleji a zajistí tak daleko větší bezpečnost.

Oceněn byl i designér KIA

Ocenění TechnoBEST 2010 za technický přínos putuje k automobilce Fiat za motor s technologií Twin Air nové generace. Systém vícečetného přívodu vzduchu je optimalizován tak, aby zajistil nejlepší účinnost využití paliva. U nové výrobní řady motorů bylo kromě toho dosaženo extrémního zmenšení velikosti. Nové motory mají výkon od 48 do 77 kW a vypouštějí o 30 % CO2 méně než motory o srovnatelné výkonnosti.

Ocenění za DesignBEST 2010 za přínos k designu automobilů získal Peter Schreyer, hlavní designér společnosti Kia Motors. Jeho práce přispěla k dramatickému růstu prodeje vozů této značky v Evropě. Pod jeho vedením jsou vozy Kia mnohem přitažlivější pro mladé zákazníky než kdykoli předtím.

Letošní řočník ankety byl již desátý. V tom prvním zvítězil mladoboleslavský automobil Škoda Fabia sedan.

 

Právě se děje

Další zprávy