Mercedes oslavoval zrození auta. Je mu už 125 let

Radek Pecák Radek Pecák
30. 1. 2011 14:57
Doba již automobilům zase přeje, ale jiným než před krizí
Foto: Mercedes-Benz

Velká sláva se v sobotu odehrála v muzeu značky Mercedes ve Stuttgartu. Pozvaní hosté tu totiž oslavovali 125. výročí podání patentové přihlášky na tříkolku s benzinovým motorem konstruktéra Carla Benze.

Právě tohle auto Němci a vlastně i velká část světa pokládá za datum, kdy se zrodil automobil.

Benz samozřejmě nebyl první, kdo se pokoušel sestavit vozidlo poháněné spalovacím motorem, ale jejich výtvory vždy vycházely z klasického kočáru, na který byl přimontován nějaký motor.

Naproti tomu Benz naproti svůj "Patentwagen" od počátku navrhoval jako zcela nový a svébytný dopravní prostředek. Dokonce prý uvažoval i čtyřkolce, ale nebyl si v začátku schopen poradit s řiditelnou přední nápravou.

Vůz nakonec proslavila žena 

Se stavbou vozu začal již rok před podáním patentu. Motorem byl čtyřtaktní jednoválec Benzovy vlastní konstrukce, který byl umístěn pod sedadlem řidiče. Mezi zadními koly byl umístěn mohutný setrvačník, který udržoval motor v chodu, a který sloužil i nastartování vozu.

Zadní náprava byla odpružená a nad ní se nacházely i všechny další součásti stroje, jako odpařovací karburátor či otevřené chlazení.

Vůz byl schopen uvézt dva pasažéry.

Benz nakonec patentování svého vozu dosáhl. Listina s číslem 37435 mu byla vydána ještě počátkem listopadu téhož roku. V té době už měla tříkolka za sebou první veřejnou jízdu. Pferdlose Wagen, tedy doslova "koněprostý vůz", se lidem předvedl 3. července 1886 v Mannheimu, kde sídlila Benzova společnost Benz & Cie.

Zpočátku se vůz příliš neprodával, ale popularitě mu přidala propagační jízda Benzovy manželky Berthy, která s ním ujela cestu z Mannheimu do Pforzheimu.

Jak to bylo s Daimlerem a dívkou Mercedes

V roce 1894 začala Benzova manufaktura nabízet zákazníkům čtyřkolový model s označením Velo, kterého se již vyrobilo přes tisíc kusů.

Druhým jménem v názvu současné automobilky, která má logo třícípé hvězdy, je Mercedes. Za zrod značky je považován rok 1926, kdy se společnost Benz & Cie. spojila s firmou potomků Gottlieba Daimlera. Ta název Mercedes dávala svým vozům od začátku 20. století,. Zásluhou rakouského obchodníka Emila Jellineka, který patřil k Daimlerovým prvním zákazníkům a také prodejcům. Mercedes bylo jméno Jellinekovy milované dcery.

Oslavy výročí přišly pro Mercedes ve vhodnou dobu. Automobilový průmysl se totiž poměrně dobře vzpamatoval z útlumu způsobeného světovou finanční a hospodářskou krizí.

Přesto je svět automobilů nyní jiný. Největším trhem s automobily na světě se mezitím stala Čína, v Japonsku už je nejprodávanějším automobilem ten poháněný hybridním ústrojím, a na trhu i v Evropě se začaly objevovat první sériově vyráběné elektromobily.

 

Právě se děje

Další zprávy