Poprvé je autem roku v ČR sporťák: Mercedes SLS AMG

Radek Pecák Radek Pecák
20. 1. 2011 8:24
Taková auta vyhrávají ankety jen výjimečně. Mercedes SLS AMG je ale výjimečný
Foto: Radek Pecák

Praha - Vozem, který bude moci na zadním okně vozit nálepku Auto roku 2011 v České republice se stal Mercedes SLS AMG.

Tedy vůz, který v základním provedení stojí 4 618 000 Kč a má maximální rychlost 317 kilometrů v hodině. Jeho motor má objem 6,3 litru a výkon 571 koní.

Lidé po skončení ceremoniálu stáli frontu, aby si mohli vyzkoušet, jak se v takovém autě sedí
Lidé po skončení ceremoniálu stáli frontu, aby si mohli vyzkoušet, jak se v takovém autě sedí | Foto: Radek Pecák

Tento vůz je i mezi ostatními luxusními vozy, které prodává značka Mercedes-Benz výjimečný. Například tím, že je na něm obrovský podíl ruční práce. Na motoru každého z těchto vozů je štítek s podpisem motoráře, který ho skládal dohronady.

Také se neprodává po tisícících, ba ani po stovkách vozů. "Vloni jsme prodali padesát kusů tohoto vozu, letos počítáme s prodeji také v desítkách kusů. Dobrá zpráva, je že nemáme pro Českou republiku žádný limit na počty objednaných vozů a také čekací doby se už dostaly na velice přijatelnou dobu tři až čtyři měsíce," sdělil Aktuálně.cz mluvčí značky Mercedes-Benz v ČR Jan Kuhn.  

Soupeřem bylo i BMW a Alfa Romeo

Dokázal porazit soupeře ve finále, mezi kterými dále byly vozy Kia Sportage, BMW 5, Alfa Romeo Giulietta a Ford C-Max. Tato auta zvítězila ve svých kategoriích (SUV, vozy vyšší třídy, malá auta a velkoprostorové vozy).

O vítězích rozhodla 38členná odborná porota složená z motoristických novinářů a také z odborníků z vysokých škol, ministerstva dopravy a zkušebních institucí. Její hlasování ovšem mohly korigovat hlasy laiků.

To se také tentokrát stalo. "Odborná  porota vybrala jiného kandidáta, jenže veřejnost tentokrát odborníiky přehlasovala. Na druhou stranu, dá se říci, že zvítězil vůz, který skvěle kombinuje technickou vyspělost, design i tradici opravdových sportovních vozů," konstatoval předseda odborné poroty Petr Hanke.

Evropským vítězem je Nissan Leaf

V konkurenční anketě Klubu motoristických novinářů, kde o vítězi rozhodují pouze odborní žurnalisté, zvítězila Alfa Romeo Giulietta, v evropské anketě Car of The Year zvítězil elektromobil Nissan Leaf. Ten se ovšem v České republice zatím neprodává, a proto nemohl být do ankety zařazen.

Tento pohár budou mít v sídle tuzemského Mercedesu celý rok
Tento pohár budou mít v sídle tuzemského Mercedesu celý rok | Foto: Radek Pecák

Cvičně si hlasování jak v jednotlivých kategoriích, tak i o celkového vítěze, vyzkoušeli  na podzim i čtenáři deníku Aktuálně.cz. Vítěze kategorie trefili ve třech z pěti možností.

Stejně jako oficiální anketa dopadlo jejich tipování vítěze kagorie velkoprostorových vozů (Ford C-Max), vozů vyšší třídy (BMW 5) a sportovních vozů (Mercedes-Benz SLS AMG).

Volkswagen nakonec neuspěl

Naopak v kategorii malých vozů by před Alfou Romeo Giuliettou dali přednost Audi A1, což je nové nejmenší vozidlo této německé automobilky a mezi sportovně užitkovými vozy by prvenství přiřkli dalšímu výrobku koncernu Volkswagen, konkrétně nové generaci vozu Volkswagen Touareg.

Čtenáři deníku Aktuálně.cz vyřkli  svůj názor na nejlepšího z nejlepších, tedy absolutního vítěze již vloni na podzim. Tipovali na vítěze manažerský sedan BMW řady 5.

 

Právě se děje

Další zprávy