Češi si kupují barevnější auta než lidé jinde ve světě

Radek Pecák Radek Pecák
10. 12. 2010 0:53
Více než čtvrtina aut, která se po světě prodají, mají stříbrnou barvu
Foto: Radek Pecák

Lidé prý touží po hodně veselých barvách na autech. Nakonec však při koupi zvolí nějakou neutrální. Odborníci z automobilek to vysvětlují tím, že lidé mají obavu, že vůz v kanárkově žluté barvě nebo jedovaté zelené budou později špatně prodávat.

Jejich tvrzení dokazuje poslední statistika chemického gigantu DuPont, který dodává barvy řadě světových automobilek. Jeho obchodníci si vedou vskutku důsledné statistiky. Kromě globální statistiky za celý svět už sledují chování kupců automobilů v jedenácti různých regionech.

Celkově se ovšem dá říci, že lidé moc fantazie při koupi aut nemají. Plných 26 procent zvolí stříbrnou, jen o dvě procenta méně z autosalonu odjíždí ve voze černé barvy.

Japonci a Američané rádi bílou

O třetí příčku se pak se shodným výsledkem 16 procent podělily šedá s bílou. Ostatní "barevné" barvy pak už jen víceméně paběrkují. Pátá je sice celosvětově červená, ale s pouhými šesti procenty. Následuje modrá (5 procent), hnědá a béžová (3 procenta), zelené auto je jen každé padesáté prodané a jedno ze sta prodaných aut je nastříkáno žlutě či zlatě.

Evropa se od světovho průměru odlišuje jen mírně. Černá je nejoblíbenější s 24 procenty, následuje šedá, stříbrná, bílá a modrá. Také se do statistiky dostala fialová s jedním procentem.

Obyvatelé severní Ameriky také nápaditostí ohledně barev neoplývají. Vítězí tam bílá, následuje černá, stříbrná šedá a až pátá je červená.

Největší trh světa, kterým je nyní už Čína, si od výrobců barev nejčastěji objednává odstíny stříbrné, černé a šedé. Indové se přece jen trochu odlišují. Tam po prvních dvou bílé a stříbrné hned na třetím místě následuje hnědá společně s béžovou.

V zemi karnevalů vládne stříbrná

Poněkud překvapivě volí "nebarevné" barvy také Brazilci. První čtyři barvy jsou v pořadí stříbrná, černá, bílá, šedá. Stejné je to pak i v Jižní Koreji.

Poněkud veselejší barvy volí kupodivu zádumčiví Rusové. První místa tomu sice nenasvědčují (černá, stříbrná, šedá a bílá), ale hned pátá nejrozšířenější barva je zelená, následuje červená, modrá a žlutá společně se zlatou.

Češi také v oblasti barev nejsou úplně konzervativní, jak vyplývá pro změnu ze statistik Svazu dovozců automobilů. Hned za první šedou totiž následuje červená a za třetí bílou je na čtvrtém místě třetí barva české trikolóry - modrá.    

 

Právě se děje

Další zprávy