Šéf dopravky: Chodci musí nosit reflexní prvky

Radek Pecák Radek Pecák
6. 12. 2010 18:40
Policie také příští rok začne kontrolovat, zda řidiči v autě správně sedí
Foto: Aktuálně.cz

Z celkového počtu 82 mrtvých při dopravních nehodách v listopadu bylo 33 chodců. "Právě toto číslo je jedním z posledních argumentů, proč budeme v příštím roce požadovat zavedení povinných reflexních prvků pro chodce. Alespoň mimo obce," řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil na setkání s členy Klubu motoristických publicistů.

"Možná si ještě někteří z nás pamatují, že dříve chodci, kteří šli mimo obec po silnici, nosili v ruce svítící baterku. Dnes se většina lidí pohybuje po silnicích, kde je mnohem větší provoz, v tmavém oblečení bez reflexních nášivek či potisků," vysvětlil Tržil.

Podle něho je přitom nemožné, aby se řidič jedoucí povolenou devadesátikilometrovou rychlostí stihl chodci oblečenému v černém či modrém oblečení vyhnout. "Aby ho mohl řidič spatřit a adekvátně zareagovat, musela by být za snížené viditelnosti snížena povolená maximální rychlost na nějakých 40 - 45 kilometrů v hodině. A to je cesta, po které asi nechceme jít," dodal šéf dopravní policie.

Chodci v modrém se řidič vyhnout nedokáže

S reflexním prvkem na oblečení je řidič schopen chodce zaregistrovat na vzdálenost 200 metrů, což mu postačí k náležité reakci. Na druhou stranu chodec v modrém oblečení je vidět jen na necelých dvacet metrů. Jelikož řidič jedoucí rychlostí jen 75 kilometrů v hodině potřebuje na patřičnou reakci nejméně půldruhé sekundy, během níž ujede 31 metrů, je jasné, že tito chodci vážně riskují.

Než se systémy nočního vidění, které řidiče na přítomnost chodce na vozovce dokonce samy upozorňují, a které jsou již nyní ve vozech prémiových značek jako BMW, Mercedes či Audi, rozšíří i do běžných rodinných vozů, byly by povinné reflexní prvky opravdu dobrým řešením.

Tržil také chce, aby se dopravní policisté daleko více zaměřili na chodce na přechodech. "Musí zmizet mýtus, že chodec má absolutní přednost. Tak to není. Navíc zvláště v současných podmínkách nemá řidič šanci před chodcem, který mu skočí před auto zastavit nebo se mu vyhnout," dodal.

Kontrolní akce na lékárničky nebude

Šéf dopravní policie také vysvětlil, jak se pollicisté postaví k novinkám, které platí pro řidiče od Nového roku. "Nechystáme žádné masivní kontroly na to, zda všichni mají svá auta vybavená novými lékárničkami, stejně tak nebudeme cíleně kontrolovat řidiče, zda nejezdí s řidičským průkazem, který již pozbyl platnost.

"Podle mě jsou v dopravě zásadnější problémy než je obsah lékárničky," sdělil své stanovisko Tržil. "Budu mnohem raději, když dopravní policista bude 4 hodiny řídt provoz na křižovatce než když bude číhat na rohem a pokutovat řidiče za lékárničku," řekl. Policisté přesto namátkově vozidla i doklady řidičů budou kontrolovat. Možný postih je od domluvy až po 2000 Kč.

Rozdíly ve viditelnosti jednotlivých barev jsou značné
Rozdíly ve viditelnosti jednotlivých barev jsou značné | Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy