Na výměnu řidičáku zbývá jen pár dní. Pak hrozí pokuta

Petr Kučera Radek Pecák Petr Kučera, Radek Pecák
2. 12. 2010 13:40
Další, a snad poslední vlna výměn, nastane na konci roku 2013
Řidičský průkaz, vydávaný od roku 1996 do roku 2000. Přestane platit v roce 2010.
Řidičský průkaz, vydávaný od roku 1996 do roku 2000. Přestane platit v roce 2010. | Foto: Ministerstvo dopravy

Pořád ještě statisíce lidí si podle průzkumu na jednotlivých městských úřadech a magistrátech nevyměnily řidičské průkazy, kterým na konci roku skončí doba platnosti.

Kdo chce po Novém roce vyjet na silnice, měl by přitom za úředníky vyrazit nejpozději příští týden. Úřady totiž mají na vydání dokladu lhůtu dvacet dnů.

Doklady, jimž platnost končí, tentokrát, na rozdíl od předešlých akcí, z velké části vlastní lidí  v produktivním věku. Podle údajů ministerstva dopravy je věk vlastníků těchto průkazů z jedné třetiny v rozpětí 30 až 40 let. Jde tedy s velkou pravděpodobností o lidi, kteří auto řídí poměrně často a potřebují ho jak v soukromí, tak i pracovním účelům.

Fronty budou určitě

Některé úřady se již na zvýšený zájem lidí v prosinci připravily. Například  v Praze ve Škodově paláci v Jungmannově ulici, kde sídlí registr řidičů, rozšiřuje úřední hodiny.

Aby vše proběhlo bez problémů, je potřeba mít s sebou jednu průkazovou fotografii, současný řidičský průkaz a občanku. Za výměnu se nic neplatí.

Pokud opravdu na úřad nemůžete dojít osobně, můžete pověřit jinou osobu plnou mocí. Při podání žádosti nemusí být ověřená, naopak při vyzvednutí průkazu ji musí ověřit například obecní úřad. Lze ji napsat třeba i vlastnoručně na libovolný papír. Nezapomeňte uvést identifikační údaje vás i zmocněnce (jméno a příjmení, datum narození, trvalé bydliště, číslo vašeho starého řidičského průkazu, číslo zmocněncova občanského průkazu, rozsah plné moci, datum jejího vzniku a případně i zániku).

Když na úřad dorazíte po 11. prosinci, může se vám to prodražit. Lze sice požádat úřad o zkrácení lhůty pro výměnu ze dvaceti na pět pracovních dnů, ale za to se platí 500 korun.

Pokud na úřad přijdete třeba až v lednu, zaplatíte přinejmenším 50 korun za samotnou výměnu (v běžném termínu do dvaceti dnů). Jenže úředník vám teoreticky může udělit i pokutu až 30 000 korun jen za to, že vlastníte neplatný doklad. To je sice jen hrozba, ale ...

Hrozí i tisícové pokuty

Úředník nebude akceptovat ani vaše tvrení, že prošlý řidičák nepoužíváte. Podle zákona jste totiž prošlý průkaz povinni  vrátit hned  poté, co skončí jeho platnost.

A tomu, koho policie přistihne za volantem bez platného řidičáku, hrozí pokuta.  Na místě může dosáhnout až 2 000 korun, ve správním řízení až 2 500 korun. Ministerstvo dopravy sice vydalo obcím doporučení, aby s ohledem na situaci udělovaly pouze symbolické pokuty, nicméně doporučení není pro obce závazné, a záleží tedy na rozhodnutí konkrétního úřadu.

V Česku v současnosti platí čtyři druhy průkazů. Kromě dvou, které musí být vyměněny do konce roku, čeká výměnu i třetí typ průkazů, které byly vydány od roku 2001 do konce dubna 2004. Ty má více než 1,2 milionu lidí. Čas na jejich výměnu je do konce roku 2013.

Od roku 2014 tak v Česku bude platit pouze jeden typ řidičského průkazu.

 

Právě se děje

Další zprávy