Nejvíce povinné výbavy vozí lidé v autech v Chorvatsku

Radek Pecák Radek Pecák
22. 11. 2010 18:08
Ve Švýcarsku policisté po řidičích vyžadují pouze výstražný trojúhelník
Foto: Aktuálně.cz

Poměrně značné rozdíly jsou mezi tím, co předpisy nařizují vozit stále s sebou v autech motoristům, v různých evropských zemích.

Podle průzkumu národních autoklubů, který zveřejnil časopis Svět motorů, jsou nejvíce benevolentní ve Švýcarsku. či v Polsku a Nizozemsku a Dánsku Tam je nutností vozit stále v automobilu pouze výstražný trojúhelník, v Itálii si k němu řidiči musí přibalit už jen výstražnou vestu. V Německu zase lékárničku.

Kompletní složení nové autolékárničky
Kompletní složení nové autolékárničky | Foto: Aktuálně.cz

Lékárnička (kterou mimochodem nejpozději od nového roku budeme muset mít novou) není přitom kupodivu součásní povinné výbavy automobilů v řadě vyspělých zemích. nemusíte ji mít například v Dánsku, Francii, Belgii, Nizozemsku a již zmíněném Švýcarsku.

Povinný trojúhelník je povinný všude

Ve všech zemích, jichž se průzkum týkal, je povinný výstražný trojúhelník. Druhou nejčastěji vyžadovanou součástí povinné výbavy je reflexní vesta a až pak lékárnička.

To, že by lidé museli s sebou vozit náhradní žárovky, tak jako my v Česku, je v Evropě spíše unikátní. Kromě našich policistů přítomnost žárovek v kufru zkontrolují ještě jejich španělští a chorvatští kolegové.

V nové autolékárničce přibývá:

  • respirační maska
  • izotermická fólie
  • leták s návodem první pomoci

Chorvaté jsou na tom ještě hůře než my 

V této oblíbené dovolenkové zemi je navíc povinné i tažné lano a Chorvaté tak mají kufry svých aut s pěti součástmi povinné výbavy nejvíce zaplněné. Z věcí, jichž se průzkum týkal, nemusí vozit pouze hasicí přístroj, který je naopak povinný v Bulharsku a Rumunsku.

Stejnou výbavu jako motoristé v České repubice  (to znamená lékárničku, reflexní vestu, výstražný trojúhelník a náhradní žárovky, musí vozit Španělé. Čtyři součásti povinné výbavy pak mají ještě Bulhaři a Rumuni. Motoristé ve všech ostatních zemích toho musí při silniční kontrole ukazovat méně.         

 

Právě se děje

Další zprávy