Octavia začala novou éru Škody. Teď 1. generace končí

Radek Pecák Radek Pecák
9. 11. 2010 14:15
Místo Octavie Tour se nyní budou ve Vrchlabí vyrábět vozy roomster
Poslední auto sjelo z výrobní linky
Poslední auto sjelo z výrobní linky | Foto: Škoda-auto

Vrchlabí - Přesně 1 442 126 kusů vozů Octavia Tour vyrobila od roku 1996 Škoda-auto. Jeho výroba nyní v závodě Vrchlabí definitivně skončila.

První vůz s touto karosérií byl vyrobený v roce 1996. Plánování modelu začalo již v roce 1992, a Octavia se tak stala prvním automobilem vyvinutým ve vlastní režii značky poté, co se Škoda Auto stala součástí koncernu Volkswagen. V roce 1998 přišla varianta kombi a později také pohon všech kol. V roce 2000 prošel úspěšný model modernizací.

"Octavia je srdcem značky Škoda. Je ztělesněním našich hodnot a představuje bezkonkurenční nabídku prostoru, vysokou praktičnost a maximální orientaci na rodinu. Tyto hodnoty přenáší Octavia na silnice již 14 let. A stejné hodnoty bude tato modelová řada reprezentovat i nadále", řekl předseda představenstva Škoda Auto Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland.

Přinesla nové technologie

Octavia I byla prvním vyrobeným autem na území ČR, který měl mimo jiné automatickou převodovku ,  pohon všech kol, šestistupňovou převodovku, kotoučové brzdy na zadní nápravě i prvky bezpečnosti jako ESP, ASR nebo EDS. 

Octavia první generace získala několik ocenění Car of the Year či Nejlepší vůz v kategorii kombi ve Velké Británii.

Dosud prodala Škoda Auto více než 2 862 000 vozů Octavia první i druhé generace po celém světě. Toto číslo zahrnuje i  sportovní verze RS či variantu Scout.

Octavia 2. generace se vyrábí i v ekologické variantě Greenline či luxusní jako řada Laurin&Klement.

 

Právě se děje

Další zprávy