Američané důvěřují japonským autům. Nejvíce Scionu

Radek Pecák Radek Pecák
29. 10. 2010 9:45
Dvě ze tří značek na prvních místech jsou Čechům prakticky neznámé
Foto: Scion

V Evropě, a v Česku to platí dvojnásob,  značky Scion a Acura prakticky nikdo nezná. V USA jsou však velice oblíbené. Dokonce tak, že je američtí kupci automobilů v anketě časopisu Consumer Reports zařadili do první trojice značek, jejichž auta jsou pokládána za nejspolehlivější. Scion vyhrál a Acura skončila třetí.

Mezi ně se vklínilo pouze německé Porsche.

Japonské značky  vůbec tuto anketu ovládly. Z nich chybí na předních místech pouze Suzuki a Mitsubishi. Evropské automobilky získaly v prní desítce (kromě zmiňovaného Porsche) již jen jednoho zástupce - osmé skončilo Volvo a ještě hůře dopadly americké značky. Jediným  zástupcem v desítce je Ford a to právě až na onom desátém místě.

Ani gigantická svolávací akce, ke které musela přistoupit automobilka Toyota, když se zjistilo, že v řadě jejích modelů může být porouchaný plynový pedál, nakonec zase v očích Američanů důvěryhodnost značky tak moc nepoškodila. Největší světová automobilka v žebříčku skončila šestá a předstihla dokonce i svou luxusní divizi Lexus, která podobné žebříčky spotřebitelské spokojenosti v Evropě vyhrává jako na běžícím pásu.  

Scion vítězí pravidelně

Navíc automobilka Scion, která zvítězila v uznávané anketě již potřetí za sebou, patří právě Toyotě a její modely jsou často odvozené od vozů Toyota. Například Scion xD je v útrobách vlastně yaris a Scion xB je zase převlečeným Urban Cruiserem.

Tato značka je přitom vlastně jen marketingovým tahem Toyoty. Má přesvědčit ke koupi jejich aut mladé Američany, pro které jsou sériově vyráběné Toyoty příliš konzervativní.

Také značka Acura, která zase patří Hondě, předstihla svou mateřskou firmu. Samotná Honda totiž v žebříčku byla čtvrtá. Umístění Acury před Hondou ovšem jistou logiku. Je to totiž značka vytvořená pro ty, kteří požadují luxusněji vybavené vozy než jsou velkosériově vyráběné modely Hondy. 

 

Právě se děje

Další zprávy