Statistika: Nejčastěji bourají řidiči Mercedesů a BMW

Radek Pecák Radek Pecák
21. 10. 2010 11:42
Nejopatrnější jsou na silnicích naopak řidiči Dacií
Zdemolované bmw hokejisty klepiše
Zdemolované bmw hokejisty klepiše | Foto: SDH Mimoň

Nejenže řidiči ve vozech luxusních značek páchají častěji přestupky proti bezpečnosti silničního provozu než ti, kteří sedí za volanty vozů jiných značek, ale navíc i častěji bourají.

Vyplývá to ze dvou statistik, které byly čerstvě zveřejněny. Nejpozoruhodnější je, že v obou statistikách na prvních místech figurují vozy tří známých evropských značek: BMW, Mercedes a také Volvo.

Podle první statistiky, kterou představilo policejní prezidium, a kterou dnes novinářům představil Josef Tesařík, se na vzorku asi 65 000 přestupků zjistilo, že řidiči drahých a rychlých vozů měli na přestupcích až pětapůlkrát vyšší podíl, než na počtu registrovaných aut.

První pětici nejčastějších hříšníků podle tohoto měřítka tvořili řidiči vozů Mercedes, Volvo, BMW, Subaru a Audi. Naopak na druhé straně žebříčku se umístili řidiči aut značek Wartburg, VAZ, Škoda, Dacia a Daewoo.

Pojišťovna nemá ráda řidiče Mercedesů

Druhá statistika hovoří o počtech nehod, které u jednotlivých značek eviduje pojišťovna ČSOB. Ta zahrnula dokonce výsledky z posledních čtyř let. Je přitom pozoruhodné, že třikrát se z posledních čtyř let mezi značkami aut s nejvyšší frekvencí škod z povinného ručení na prvním místě umístila značka Mercedes-Benz. Jen v roce 1997 ji předstihla značka BMW.

Letošní ročník je podle ČSOB pojišťovny trošku výjimečný v tom, že na druhé místo se za Mercedes dostala značka Mitsubishi a třetí je Volkswagen. Teprve pak následuje BMW, jemuž obvykle patří druhé místo a Volvo, které se zase tradičně umisťuje na třetí pozici.

Jediným konkrétním modelem, který se v této statistice umisťuje na předních příčkách, je Škoda Superb. V roce 2007 byli její řidiči druzí nejčastěji bourající, v loňském roce čtvrtí a letos jim zatím patří 6. příčka.

V levných vozech se bourá méně

Naopak nejlepšími pojištěnci pro ČSOB pojišťovnu jsou ti, kteří jezdí s modely značek Dacia a Chevrolet. Pravděpodobnost, že nabourají, je u nich zhruba pětkrát nižší než u zmiňovaného Mercedesu.

Není proto v současné době vyloučeno, že ministerstvo dopravy tyto statistiky využije jako argument pro svůj záměr zohledňovat při udělování pokut plat řidiče a cenu vozu, podobně jako to je například ve Finsku nebo Švýcarsku. 

Návrh ministra Bárty podporuje ostatně i dopravní policie. Ta tvrdí, že řidiče v drahých vozech nízké pokuty neodradí od páchání dopravních přestupků. Podle šéfa dopravních policistů Leoše Tržila to souvisí s pocitem, že řidiči jedou v silném a bezpečném autě, takže si mohou dovolit cokoliv.

 

Právě se děje

Další zprávy