Auto roku 2011 v ČR. Poprvé se zvolí i nejlepší hybrid

Radek Pecák Radek Pecák
7. 10. 2010 0:58
Po dlouhé době letos nemůže vyhrát auto značky Škoda. Letos totiž žádná novinka z Mladé Boleslavi na trh nepřišla
Takto představila společnost Škoda Auto svého Yetiho v Ženevě
Takto představila společnost Škoda Auto svého Yetiho v Ženevě | Foto: Reuters

Předloni Superb, vloni Yeti. To jsou dva poslední vítězové ankety o Auto roku v ČR  To, kdo se bude moci celý příští rok honosit titulem Auto roku 2011 je zatím velkou neznámou. Kandidátů je totiž 42. Jisté ale je, že vítězství si tentokrát nepřipíše žádný produkt mladoboleslavské automobilky.

Letošní novinky Škoda-auto, jako je například Fabia RS či jenotlivé modely řady Greenline, nesplnily podmínky, které si organizátoři dali pro přihlášení vozu do ankety - to jest, že se karosérie či mechanické ústrojí vozu musí natolik odlišovat, že byl podstatně změněn charakter vozu.

Ačkoli celkový vítěz ankety bude jen jeden (a o něm bude společně hlasovat odborná porota s veřejností), v rámci galavečera, který se uskuteční na počátku příštího roku, budou vyhlášeni i vítězové dílčích šesti kategorií. Tou první jsou vozy spadající do segmentů malých vozů a vozů nižší střední třídy. Druhou tvoří sportovně užitkové a terénní vozy, třetí pak velkoprostorové. Čtvrtou kategorií jsou vozy střední a luxusní třídy, pátou pak sportovní auta a kabriolety.

Vybírat se bude i z 13 hybridů

Poslední kategorií, do níž byla zařazena i auta, která byla na český trh uvedena již dříve než je listopad loňského roku (ale stále se prodávají) jsou hybridní vozidla. "Chceme vybrat vůz, z něhož hybridní pohon dává největší smysl," říká předseda odborné poroty Petr Hanke. O vozech v této kategorii (je jich u nás k dostání již 13) bude hlasovat právě jen a pouze odborná porota.  

Odborná porota, kterou tvoří motorističtí novináři, odborníci ze zkušeben, ministerstva dopravy a technických vysokých škol, má celkem 38 členů. Jedním z nich je i redaktor deníku Aktuálně.cz.

Posuzovat by se mělo především funkční řešení jenotlivých vozů, jejich technická, technologická a ekologická úrověň, bezpečnost, jízdní výkony i komfort. Jedním z kritérií i poměr ceny a užitné hodnoty daného vozu.

O evropské auto roku se uchází i elektromobil

Vozy, které byly do české ankety zařazeny, se až na výjimky shodují s těmi, o nichž budou hlasovat přední motorističtí novináři v evropské anketě Car of The Year. Navíc jsou tam ale například elektromobil Nissan Leaf, Volkswagen Passat, Renault Latitude, či Citroën C4. Jejich prodej bude totiž v ČR zahájen později než v řadě zemí západní Evropy.

Hlasovací lístky bude možné najít v řadě tištěných médií, které jsou partnery ankety. Jeden z hlasujících získá poukázku v hodnotě 600 000 Kč na nákup jednoho z nominovaných vozů. Bližší informace jsou na internetových stránkách ankety autoroku.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy