Nejnovější české auto: Hyundai ix20 již sjíždí z pásů

Radek Pecák Radek Pecák
26. 9. 2010 5:05
Z výrobních linek už sjíždí Hyundai ix20. Viděli jsme, jak se vyrábí
Foto: Radek Pecák

Nošovice - Nástupcem  modelu Matrix se stane Hyundai ix20, jedenáctý typ auta, který se velkých sériích vyrábí v továrnách na území Česka. Oproti Matrixu je auto o čtyři centimetry delší, má o půldruhého centimetru větší rozvor a také větší zavazadlový prostor.

Ten bude mít minimální velikost 360 litrů, ale pokud se posunou posuvní zadní sedačky dopředu, vznikne místo pro náklad až o objemu 440 litrů. 

Sportovnějšímu stylu než v jakém byl stvořen Matrix, odpovídají také použité motory. Nejsilnější je benzinová šestnáctistovka, jejíž 125 koní dokáže vůz rozpohybovat až na 184 km/hod. Tento motor bude spojen se šestistupňovou převodovkou, stejně jako oba diesely. 

Výbava bude solidní

Vůz bude moci být například vybaven systémem start-stop, asistentem při rozjíždění ve svahu, navigací s dotykovou obrazovkou, na kterou se mohou přenášet i obrázky z parkovací kamery. Pokud vůz touto navigací vybaven není, může se obraz parkovací kamery při couvání zobrazovat ve vnitřním zpětném zrcátku.

To jsou všechno prvky, které se obvykle objevují až v automobilech, které spadají do vyšší a tedy i dražší třídy.

Oproti sourozenci, kterým je Kia Venga, bude mít ix20 kvalitnější materiály v interiéru a také měkčí naladění podvozku.

Novinářskou premiéru si auto odbylo v Nošovicích. Skutečnou premiéru zažije příští týden na autosalonu v Paříži.

Vůz do výroby přichází necelý rok poté, co se zde začala dělat Kia Venga. Od ní se však liší řadou vnějších i vnitřních dílů. "Výroba začala 13. září, během října se nový vůz začne distribuovat a 1. listopadu bude zahájen prodej," uvedl mluvčí továrny Petr Vaněk.

Ceny zatím známy nejsou. Podle nepotvrzených informací by měl být Hyundai ix20 dokonce o něco levnější než venga.

Nošovice rozjedou příští rok 3. směnu

V nošovické továrně Hyundai Motor Manufacturing Czech se již vyrábí Hyundai i30, Hyundai i30 kombi a Kia Venga.

Letos je v plánu výroba více než 170 000 aut, v příštím roce by se měla překročit hranice 200 000 vyrobených kusů. Dvě třetiny produkce budou tvořit modely i30 a třetinu vozy Kia Venga a ix20.

Postupně by se měla produkce zvýšit až na plnou kapacitu 300 tisíc aut ročně. Firma kvůli tomu příští rok nabere 1000 lidí a bude se vyrábět ve třech směnách. Zatím funguje pouze noční a ranní směna.  

 

Právě se děje

Další zprávy