Porsche 911 speedster do Čech dorazí v prosinci

Radek Pecák Radek Pecák
23. 9. 2010 4:25
Cena už byla stanovena. Připravte si pět milionů a dalších stodvaadvacet tisíc
Foto: Porsche

Zatím můžete šetřit. Nové Porsche 911 Speedster, které se premiérově představí příští týden na autosalonu v Paříži, bude v Česku k mání až v prosinci. Za cenu 5 122 000 Kč.

Otálet s rozhodováním, zda koupit či nechat být, nebudete smět příliš dlouho. Na paměť prvního speedsteru Porsche, odvozeného od modelu 356 vznikne právě jen tolik kusů.

Od provedení ostatních vozů modelové řady 911 se Speedster liší. Dvoumístný vůz má o 60 mm snížené a více sklopené čelní okno. Střecha je pochopitelně plátěná a nasazuje se ručně. Kryt této střechy má typické dvojité vyboulení. Karosérie  je v zadní části rozšířená o 44 mm,.

Více než čtyři stovky koní na zadních kolech

Jak už je jasné z tradice vozů speedster, ani ten nový nebude pomalý, přestože informace o maximální rychlosti a zrychlení si automobilka zatím nechává pro sebe. Zadní kola vozu ovšem bude pohánět plochý šestiválec o objemu 3,8 litru s výkonem 300 kW (408 k), což o 23 k více než je tomu u modelu Carrera S.

Spotřeba by měla být 10,3 l/100 km, je tedy stejná jako u standardního modelu 911 Carrera S Cabriolet bez Powerkitu. K zadním kolům spojeným mechanickým samosvorným diferenciálem přenáší výkon motoru sedmistupňová dvouspojková převodovka PDK. Mezi další položky standardní výbavy patří i adaptivní podvozek PASM (Porsche Active Suspension Management) a keramická brzdová soustava PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake).

Posádku chrání proti převrácení nový, speciálně zdokonalený systém ochrany proti převrácení.

Modrá je dobrá

Aby bylo jasné, že speedster není tuctovým vozem, má velmi bohatou výbavu a také například specifické provedení středních částí sedadel připomínajících svým mřížkováním šachovnicovou vlajku či bočnice sedadel v barvě vozu. Speciálně pro model 911 Speedster byl navržen odstín modré barvy „Pure Blue". Na přání lze Speedster bez příplatku objednat také v bílé barvě „Carrara White".

První model s označením Speedster byl odvozen od modelu Porsche 356 v roce 1953 a vyznačoval se dvojicí skořepinových sportovních sedadel, plastovými bočními okny s posuvnými díly a elegantně zakřiveným čelním sklem. K oživení jména Speedster došlo v roce 1988 na základě tehdejšího modelu 911 Carrera. Zajímavostí tohoto modelu byla dvojice vyboulení přecházející i do víka motorového prostoru. Další, v pořadí třetí generace vozu byla představena v letech 1993/1994, Současný model je tak čtvrtou generací modelového speciálu Speedster.

 

Právě se děje

Další zprávy