Mercedes ČR slavil 15 let. Přijela i Benzova tříkolka

Radek Pecák Radek Pecák
13. 9. 2010 0:37
Mercedes-Benz Klub ČR je nejstarším klubem majitelů vozů této značky v Evropě
Foto: Radek Pecák

Nejen vidět Benz Patent Motorwagen, tedy tříkolku, která je pokládána za vůbec první automobil světa, ale dokonce se na ní i svézt, mohli zájemci během víkendové oslavy patnáctého výročí založení zastoupení značky Mercedes-Benz v areálu pražského prodejního a servisního areálu značky ve Stodůlkách.

Tahákem ovšem byla i výstava více než osmi desítek historických automobilů značky, z nichž část patřila do sbírky zlínské podnikatelské a sběratelské rodiny Samohýlů a další část zapůjčili členové Mercedes-Benz klubu ČR.

Ten je vůbec nejstarším klubem sdružujícím majitele vozů této značky na evropském kontinentě a patří mezi pět nejstarších na celém světě. Vznikl dokonce ještě v době hluboké komunistické totality, v roce 1963. Byl prý založen v jedné hospůdce na Kampě u Karlova mostu a později se členové klubu scházeli v klubovně v Praze na Mičánkách. Ve druhé polovině 80. let měl klub stěží uvěřitelných více než šest stovek členů.

Komunistům Mercedesy vadily

Když v roce 1969 klub pořádal jednu ze svých prvních velkých akcí - setkání u příležitosti mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně v roce 1969 vzbudil prý průjezd dlouhé kolony vozů s trojcípou hvězdou velkou pozornost.

Protože pochopitelně oficiální zastoupení značkyv ČSSR v té době chybělo, posílal Mercedes do Brna servisní kombíky přímo ze Stuttgartu.

Klub pořádá každý rok řadu akcí, na které se sjíždějí jak veterány, jejichž stáří se již blíží hranici sta let (nejstarším vozem, které patří členovi klubu je v současné době Benz 10 (30HP z roku 1914), tak i vozy, které byly ještě nedávno celkem běžné na evropských silnicích.

Mezi nimi je také hodně vozů, které mají unikátní historii. Například předseda klubu Jaroslav Větvička vlastní Mercedes-Benz 220 SB, tedy "velké křídlo" z roku 1965. To bylo služebním vozem Československého velvyslanectví v Turecku v době, kdy tam byl ambassadorem Alexandr Dubček.  

 

Právě se děje

Další zprávy