Hyundai ix20 bude jedenáctým vozem vyráběným v Česku

Radek Pecák Radek Pecák
9. 9. 2010 0:00
Kapacita linek v továrně Hyundai Motor v Nošovicích tak bude plně vytížena
Foto: Radek Pecák

Během října začne v severomoravských Nošovicích sériová výroba vozu hyundai ix20. Hyundai zatím sice jeho konečnou podobu tají, ale už zveřejnilo skicu, z níž lze vytušit základní tvary tohoto vozu spadajícího do kategorie malých MPV. Lze ale o něm také hovořit o jakémsi crossoveru mezi touto kategorií a sportovně užitkovými vozy.

Hyundai vůbec s tímto vozem, který je sourozencem rovněž v Nošovicích vyráběné Vengy vozící na předku znak KIA, nadělalo značné tajnosti. Ještě na začátku léta nebylo rozhodnuto, zda ponese název i25 nebo ix20 nebo ix25. Nakonec šéfové rozhodli o pojmenování obsahujícím písmeno X. To dosud připadalo jen modelům, které měly přinejmenším za příplatek pohon všech čtyř kol a to ix20 mít nebude. 

Na druhou stranu, jeho design, alespoň co lze vytušit z jediné kresby, přípomíná spíše sportovně užitkový než velkoprostorový vůz. Právě tím se chce Hyundai zřejmě odlišit od trošku uhlazenější Vengy.

Vzhled vozu navrhli designéři  v Evropském výzkumném a vývojovém středisku Hyundai v německém Rüsselsheimu, tamtéž probíhal i vývoj. Informace o velikosti, motorech, natož o cenách, zatím zveřejněny nebyly. Dočkáme se nejpozději na pařížském autosalonu.

Nejvíce typů vyrábí Škoda

iX20 bude již jedenáctým modelem, které ve velkých sériích vznikají v automobilových továrnách na území Česka. Největší díl z toho zaujímá mladoboleslavská Škoda, která (pokud nepočítáme končící octavii tour) vyrábí pět typů vozů - fabii, octavii, roomstera, yetiho a superb.

Kombíky jsme jako samostatné modely nepočítali. Kdybychom tak učili, bylo by velkosériově vyráběných vozů v ČR dokonce 16, protože tuto karosérii nabízí mladoboleslavská Škoda pro všechny své vozy, s výjimkou SUV Yeti a kombík je i Hyundai i30 

Sonata se v Česku dělat nebude 

V Kolíně se v plně vytížené továrně TPCA vyrábějí minivozy Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1 a v Nošovicích kromě zmiňované Vengy také Hyundai i30. V posledních dnech proběhly zprávy, že by se v této nejmodernější továrně na auta v Evropě měl dělat také nový model Hyundai Sonata, neboli i40, to však mluvčí firmy Petr Vaněk pro Aktuálně.cz popřel. "Naše svařovací linka umí dělat čtyři různé vozy a kapacita tak s ix20 bude naplněna," sdělil. Jako čtvrtý model vedle hatchbacku i30, crossoveru ix25 a Kia Venga počítá kombík i30.

Pokud se počet modelů v budoucnosti bude rozšiřovat, dojde k tomu tedy nejspíše zásluhou Škody. Minimálně by do jejího portflolia měla přibýt nová levná Škoda. Naopak minivůz na bázi konceptu VW Up se bude sice prodávat se znakem Škody, ale vyrábět se bude mimo územi ČR - ve slovenské Bratislavě. 

 

Právě se děje

Další zprávy