Test cesty Prahou v prázdninové špičce: Chce to štěstí

Radek Pecák Radek Pecák
30. 8. 2010 0:00
Vydali jsme vyzkoušet, jaké je to projet o poslením prádzninovém víkendu Prahou skrz naskrz
Foto: Radek Pecák

Návrat z prázdnin do měst obvykle provázejí zmatky na silnicích a zácpy. Letos naposledy, protože v září se má otevřít velká část pražského dálničního okruhu museli ti řidiči, kteří trávili dovolenou či víkend na východě Čech či na Moravě a potřebovali se dostat domů na západ od hlavního města, využít ke své cestě tradiční a obávanou cestu. Tedy po D1 vjet do hlavního města, sjet na Jižní spojku, přes Barrandovský most vyjet na sídliště Barrandov a posléze se napojit na stávající část dálničního okruhu.

Právě tuhle cestu jsme se rozhodli otestovat i my. Nejprve v sobotu po 16. hodině a pak ve stejnou dobu i v neděli.

Na dálnici D1 jsme v oba dny najížděli na 15. kilometru, tedy u výjezdu od Velkých Popovic. To proto, abychom zjistili, jak dlouhá bude kolona před úsekem mezi 11. - 9. kilometrem, kde stálle probíhají práce na připojení nového dálničního okruhu. Chceme se dostat až do Rudné na 5. kilometru dálnice D5 ve směru na Plzeň.

Start byl od Velkých Popovic

Je sobota 16.07. Vyjíždíme na D1. Provoz není úplně řídký, dal by se ohodnotit stupněm 2. Až k 11. kilometru se dostáváme vcelku plynule. Teprve tam musíme ze 130 zpomalovat postupně na povinných osmdesát, ale o chvíli později už jedeme krokem a dokonce občas musíme zastavit. Naštěstí kolona není dlouhá a po přibližně třech minutách popojíždění se dostáváme ke kritickému místu. Tím je silničářské vozidlo, které zavinilo zúžení ze tří pruhů na dva. Pracuje se tu na dopravním značení. Důvod, proč se tu pracovalo, se však dozvíme až zítra.

Projíždíme zdejší tradiční šikanou a pak už je zase dálnice poměrně volná. Jenže za dalších pár minut už musíme na pražském Chodově brzdit opět až na nulovou rychlost. Nejprve kolem nás projelo policejní auto, nakonec zastavilo, z něho vyskákali tři policisté v černých uniformách (další, kteří přijeli v jiném autě o trošku dříve už na silnici pracovali) a jali se odklízet ze silnice zbytky roztrhané pneumatiky. Tuto spoušť tady o chvíli dříve zřejmě nadělal nějaký kamión. Stojíme hned za policejním vozem, takže máme skvělý výhled.

Po čtyřech minutách policisté hrubý úklid dokončují, naskakují opět do auta a uvolňují zablokovanou komunikaci.

Velké štěstí, že jsme nejeli opačným směrem

Na Jižní spojku se dostáváme v poklidu, hladký je i průjezd po ní. Dokonce na průjezd Barrandovským mostem stačí jeden inverval semaforu. Pro nás je bez problémový i výjezd na Barrandov. Ne ovšem pro ty, kteří jedou opačným směrem. Těsně nad Barrandovským mostem se totiž stala hromadná nehoda a to zablokovalo celou silnici až ke spojení s dálničním okruhem.

My ovšem jedeme plynule, nezdrží nás ani to, že z dálničního okruhu je možné stále použít jen jeho levý pás. Po celkem 33 minutách jsme na D5.

V neděli jsme měli velké obavy

V neděli jsme od Popovic na D1 najeli v 16.24. Obavy jsme měli velké. Právě v ten den mělo prázdninové stěhování vyvrcholit.

Provoz mezi 15. a 11. kilometrem byl o stupínek hustší než v sobotu. Přesto se dá jet maximální povolenou dálniční rychlostí. V 16.27 už jsme na obávaném 11. kilometru. Zjišťujeme, že šikana, která tu byla ještě včera, a kvůli které jsme nabrali několikaminutové zpoždění, zmizela. Jediným omezením v místě budoucího napojení velkého pražského okruhu už je jen krátký úsek, na kterém jsou užší jízdní pruhy. Jsou ale stále tři, takže se jede plynule.

Vjezd do Prahy je pak bez nejmenších problémů, stejně jako napojení na Jižní spojku, její průjezd, příjezd na Barrandovský most i vjezd na dálniční okruh. Výsledný čas našeho průjezdu Prahou je ještě znatelně lepší než byl výsledek ze soboty. Stačilo nám na to 26 minut.        

 

Právě se děje

Další zprávy