Auto budoucnosti jde do prodeje. Prvních 60 km nesmrdí

Radek Pecák Radek Pecák
30. 7. 2010 11:15
Záruka na baterie je osm let nebo 160 tisíc kilometrů
Foto: Chevrolet

Šéfům Chevroletu nepochybně spadl další kámen ze srdce. Chevrolet Volt, možná jeden z převratných modelů automobilové historie, je připraven do prodeje. V šesti amerických státech a také v hlavním městě Washingtonu se na konci roku začne prodávat za 41 000 dolarů (783 000 Kč). Zákazníci ho však, pokud uplatní daňový kredit, který může být až do výše 7500 USD, koupí ve skutečnosti levněji.

Dealeři ve státech Kalifornie, New York, Michigan, Connecticut, Texas, New Jersey a ve Washingtonu, D. C již začali přijímat objednávky.

„Dnešním dnem se na pomyslné výloze otáčí vývěska na -Otevřeno-," řekl Joel Ewanick, viceprezident pro US marketing General Motors. „Chevrolet Volt bude nejlepším vozidlem ve své třídě…, protože je třídou sám o sobě. Žádný jiný výrobce nenabízí elektrický automobil, se kterým můžete jet každý den kamkoliv a kdykoliv chcete.

Vždy jede na elekřinu, ale jen prvních 60 km bez emisí

Chevrolet Volt je v současnosti jediný elektrický automobil na trhu, který může pracovat v jakémkoliv podnebí a za jakýchkoliv jízdných podmínek. Jeho celkový jízdní dosah je přes 500 kilometrů a vždy jej pohání elektřina. Prvních až 60 kilometrů jízdy absolvuje Volt bez použití paliva a tvorby emisí. Využívá toitž elektrickou energii uloženou ve svých lithium-ionových bateriích s kapacitou 16 kWh. Když se baterie vyprázdní, začne pracovat spalovací motor s funkcí generátoru a prodlouží dojezd o dalších 450 kilometrů na jednu náplň palivové nádrže.

Chevrolet Volt se bude dodávat standardně s dobíjecím kabelem pro napětí 120 V, umožňujícím jeho vlastníkům dobíjet svůj Volt přímo ze standardní domácí zásuvky. Prvním 4400 zákazníkům modelu však firma zdarma a naistaluje nabíjecí stanici 240V.  Děje se tak v rámci programu vytvořeného Ministerstvem energetiky USA (DOE), zaměřeného na instalaci přibližně 15 000 domácích nabíjecích stanic na 240 V v celých USA. 

Kromě převratného typu pohonu nabídne Volt i další elektronické a technické zajímavosti. Například všichni jeho kupci budou zdarma na dobu pěti let připojeni do systému OnStar, který umí automaticky přivolat pomoc při nárazu vozidla, vyhledat vozidlo v případě odcizení a spolupracuje i s navigací. Vozidlo bude také možné propojit se smartphonem majitele.

Osm airgabů v základní výbavě 

Volt by měl splnit veškeré požadavky na pasivní i aktivní bezpečnost. Například je standardně vybaven standardně vybaven osmi airbagy - dvoustupňovými čelními, bočními, kolenními a bočními závěsovými . Také má elektronický stabilzační systém StabiliTrak s ovládáním trakce. 80 procent dílů karosérie je z vysoce pevnostní oceli.

Podle firmy je zaručena dostatečně dlouhá životnost baterií. Zákazníci dostanou záruku na osm let nebo sto šedesát tisíc ujetých kilometrů.

Po uvedení modelu na trh USA přijde na jaře jako další na řadu Evropa a také Čína. O datu, kdy si budou moci model koupit také zákazníci v České republice, podle mluvčího zastoupení automobilky Dalibora Klímy zatím rozhodnuto nebylo.

Příchod Chevroletu Volt bude nicméně součástí oslav 100. výročí založení značky, které připadá právě na rok 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy