Automobilky chystají podzimní smršť novinek. Tady jsou

Radek Pecák Radek Pecák
27. 7. 2010 0:00
Objeví se minivozy, kombíky i velkoprostorové vozy
Citroën DS3 je zatím jednou z nejzajímavějších novinek letošního roku. Kdo ještě zaujme?
Citroën DS3 je zatím jednou z nejzajímavějších novinek letošního roku. Kdo ještě zaujme? | Foto: Citroën

Stejně jako na jaře hodlají světové automobilky přilákat zákazníky do autosalonů velkou nabídkou novinek. Pokud nepůjde o absolutně nový model či nástupce současné modelové řady, bude zákazníkům k dispozici v showroomech alespoň nějaký ten facelift, případně rozšířená nabídka motorů či typů pohonu.

To je případ například japonské Toyoty, jejíž model Auris je sice již na trhu delší dobu, ale teď se představí s hybridním pohonem. Naopak hybridní hatchback Lexus bude absolutní novinkou.

Rostoucí zájem o malé vozy se pochopitelně také odrazí v situaci na trhu s automobily. Nově do této třídy vstupuje automobilky Audi se svou A1, zvědavi můžeme být také na novou generaci Nissanu Micra či Suzuki Swift.

Reprezentantů nižší střední třídy bude nově na trhu poněkud méně. Za zmínku stojí samozřejmě nová generace Citroën C4 a pak třeba také ještě kombík Opel Astra Caravan.

Méně SUV, více MPV

V hojné míře se v nabídce objeví nové generace MPV, tedy velkoprostorových vozů. Už hodně dlouho byly na trhu velké VW Sharan a Seat Alhambra a nyní budou moci konečně odejít do zaslouženého důchodu, protože na jejich místo nastoupí čerstvé posily. Stejně tak budou vystřídány současný Ford C-Max a Opel Meriva. Ten si určitě, hlavně kvůli jeho "sebevražedným" bočním dveřím bude chtít na vlastní oči prohlédnout hodně lidí. Nová bude i Mazda 5.

Nabídka off roadů a sportovně užitkových vozů se před zimou nerozšíří nijak závratně. Zajímavý bude určitě nový Jeep Grand Cherokee a čím dál více designově vydařenější  SUV od Kia - Sportage III. Chevrolet bude chtít zaujmout modernizovanou Captivou.

Ti, kdo uvažují o koupi vozu střední třídy jsou určitě nejvíce zvědaví na Volkswagen Passat. Jeho vizáž je zatím obestřena tajemstvím. Ví se jen to, že oficiálně by se měl představit začátkem října v Paříži a rovnou ve verzi sedan i kombi. Konstruktéři prý zapracovali na vydatném snížení hmotnosti. 

V této třídě se pak nový Passat utká o přízeň zákazníků například s faceliftovaným Mondeem či Volvem V60. Tato automobilka již zřejmě nenávratně opustila strohé účelné tvary a i kombi je prý spíše kupé než typický rodinný stěhovák.

 

Právě se děje

Další zprávy