Víte, jak se zachovat po nehodě? Spousta lidí chybuje

Radek Pecák Radek Pecák
18. 7. 2010 0:00
auto

Nikomu nepřejeme ani malou bouračku, přesto je dobré si občas osvěžit jak postupovat, pokud se staneme účastníky dopravní nehody.

Již rok a půl není sice nutné volat k nehodám bez zranění se škodou do 100 000 korun policii, na druhou stranu jsou řidiči povinni vyplnit příslušnou dokumentaci pro pojišťovnu. A to pro mnohé není vůbec snadné.

"Lidé pod vlivem stresové situace zapomínají na důležité detaily či často vůbec nevědí jak např. správně vyplnit záznam o dopravní nehodě," říká Ing. Petr Bečička, ředitel likvidace ze Slavia pojišťovny. Za nejčastější chyby, které se opakovaně objevují v záznamech o dopravních nehodách, pracovníci Slavia pojišťovny označují například špatně určený či zcela chybějící popis viditelného poškození vozidla, neuvádění popisu průběhu nehody či označení viníka nehody.

Slavia pojišťovna průběžně eviduje cca 5 - 8 % chybně podaných záznamů o dopravní nehodě. „V takovém se vyřízení pojistné události  prodlužuje." dodává Bečička.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: HZS

Jak tedy postupovat při dopravní nehodě? Je-li někdo zraněn, zavolejte lékaře a policii. Změny poloh na místě nehody jsou dovoleny jen tehdy, pokud jsou nutné k záchraně zraněných nebo k zabezpečení provozu. Bez souhlasu policie mohou účastníci opustit místo nehody jen tehdy, pokud potřebují první pomoc nebo aby přivolali policii.

K záznamu o dopravní nehodě pro pojišťovnu (používán standardizovaný mezinárodní formulář Comité Européen des Assurances - CEA). Ten se musí vyplnit povinně, i když se účastníci dopravní nehody nedohodli, kdo ji vlastně zavinil.

Místo nehody z různých úhlů vyfotografujte, případně přeměřte. Vyplněný a podepsaný formulář předejte obratem příslušné pojišťovně..

Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě (CEA)?
1. Použijte jen jednu sadu formulářů pro 2 zúčastněná vozidla (dvě sady pro 3 zúčastněná vozidla, atd.). Není důležité, kdo z účastníků nehody formulář dodá a vyplní. Použijte propisovací tužku a piště tak, aby byly čitelné i kopie.
2. Při vyplňování záznamu o dopravní nehodě věnujte pozornost následujícím bodům:
o 1-4  základní informace o dopravní nehodě
o otázky v bodě 8 se vztahují k Vašemu pojištění (pojistka, zelená karta),
o otázky v bodě 9 se vztahují k Vašemu řidičskému průkazu,
o nezapomeňte přesně označit místo střetu (bod 10),
o označte křížkem tu variantu (1-17), která se týká Vaší nehody (bod 12) a na konci uveďte počet Vámi označených políček,
o vyhotovte podrobný nákres nehody (bod 13)
o vyznačte souhlas (nebo nesouhlas) se zaviněním
3. Uveďte eventuální svědky nehody, jejich jména a adresy, zejména pokud se Váš názor liší od ostatních účastníků nehody (bod 5).
4. Podepište záznam o nehodě a nechte jej podepsat i druhého řidiče. Jeden výtisk předejte druhému účastníkovi a ponechte si druhý za účelem předání Vašemu pojistiteli. Pokud není řidič identický s pojištěným, je třeba záznam o nehodě nechat podepsat i pojištěným.

 

Právě se děje

Další zprávy