Změna kvůli vedru. Auta bez klimatizace jsou neprodejná

Radek Pecák Radek Pecák
13. 7. 2010 6:15
Na klimatizaci se lidé kupující auto neptají jen v zimě
Foto: Radek Pecák

Praha, Mladá Boleslav - Potřebujete peníze a hodláte je získat prodejem svého ojetého auta? Pokud není součástí výbavy klimatizace, tak neuspějete. Taková auta jsou v létě a zejména v současných vedrech prakticky neprodejná. Potvrzuje to Dana Pavlousková ze sítě největších tuzemských autobazarů AAA.

"V posledních týdnech si zhruba 95 procent lidí, kteří k nám zavítají kvůli nákupu auta, odváží vůz, který je vybaven alespoň manuální klimatizací," uvedla pro Aktuálně.cz Pavlousková. Podle ní jsou sice v nabídce jejich autobazarů stále ještě vozy bez klimatizace, jenže to jsou ty nejlevnější v kategorii hluboko pod sto tisíc korun a navíc ve stáří 7-10 let.

Zapnutá klimatizace samozřejmě zvyšuje spotřebu pohonných hmot. Při krátkých jízdách drasticky
Zapnutá klimatizace samozřejmě zvyšuje spotřebu pohonných hmot. Při krátkých jízdách drasticky | Foto: Radek Pecák

Při současných teplotách klimatizaci jako součást výbavy požaduje v kupovaném ojetém voze prakticky každý zájemce. Vozy, které na palubní desce nemají ono kouzelné tlačítko AC proto obcházejí obloukem. "Daleko více aut bez klimatizace se prodává v období od pozdního podzimu do časného jara. To si lidé často říkají, že bez klimatizace léto nějak  přežijí," vysvětluje uvažování zákazníků Pavlousková.

Klimatizaci může mít i felicia

Vozů s klimatizací je dost a dost. Například z asi 50 000 vozů, které si lze v současnosti prohlédnout na internetovém vyhledávači Tipcars, jich mají klimatizaci více než tři čtvrtiny. Je tam možné najít například i zachovalou felicii combi rovněž vybavenou klimatizací za 25000 Kč.

Lékaři nedoporučují nastavovat příliš nízkou teplotu. Zpravidla jen o pět stupňů méně než je venku
Lékaři nedoporučují nastavovat příliš nízkou teplotu. Zpravidla jen o pět stupňů méně než je venku | Foto: Radek Pecák

Nabídka aut s klimatizací v autobazarech se bude dále rozšiřovat. Prakticky všichni výrobci automobilů v Evropě, Japonsku či Koreji nabízejí alespoň manuální klimatizaci jako součást vozu zpravidla již od druhého nejnižšího stupně výbavy. V případě větších rodinných aut  jako je například Renault Mégane, je už manuální klimatizace v ceně hned u základní verze, u vyšších výbav ji dnes nahrazuje automatická, obvykle dvouzónová.

Výrobci klimatizací si mnou ruce

Mluvčí automobilky Škoda Jaroslav Černý potvrzuje, že z výrobních pásů ve všech montážních závodech sjíždí každým rokem menší a menší procento aut, které klimatizaci již z výroby nemají zabudovanou. "Přesné statistiky v tomto ohledu nemáme k dispozici, ale lze odhadnout, že zatímco před deseti lety měl klimatizaci jen každý druhý vyrobený vůz značky Škoda a nyní jsou jich již dvě třetiny," uvedl Černý.

Pokud si lidé vyberou vůz v nižší výbavě, pak je možné obvykle klimatizaci dokoupit a vůz pak již z továrny dostanou takto vybaven. Manuální klimatizace stojí obvykle 10 - 15 000 Kč, automatická 25-35 000 Kč.   

 

Právě se děje

Další zprávy