Mercedes-Benz třídy G bude k dostání i v pracovní verzi

Radek Pecák Radek Pecák
20. 6. 2010 0:00
Možná opravdu poslední skutečný off road na trhu vychází z vojenské specifikace
Foto: Radek Pecák

Vloni oslavil Mercedes-Benz třídy G třicáté narozeniny.  A výroba tohoto, v současné době možná již opravdu posledního skutečného vozu do terénu pokračuje nadále.

Letos se do Česka dostává také verze Professional, tedy vlastně jen pro pracovní účely civilních firem převlečená vojenská verze.

Krátce jsme si ho mohli vyzkoušet na terénním polygonu v sousedství autodromu v Mostě. Tamější překážky pro něj nepředstavovaly vážnější problém. Skvělá je například schopnost udržet se bez použití brzd po zastavení i v prudkém svahu a pak se znova vydat vzhůru po pouhém sešlápnutí plynového pedálu.

Moc luxusu uvnitř nenajdete

Interiér vozu je velmi spartánský.  Například okna se stahují ručně pomocí kliček. Je to proto, aby po  případném namočení po vjezdu do příliš hluboké vody nevznikla na interiéru škoda. Voda se dá otvory v podlaze snadno vypustit,  což lze využít i při mytí interiéru hadicí.

Cestující vzadu je možno přepravovat buď ve dvou samostatných sedačkách nebo si lze objednat klasickou třímístnou lavici.

Pod kapotou vozu je osvědčený turbodiesel - šestiválec 280 CDI, který je spojen s automatickou převodovkou. Pro zařazení redukovaného převodu je třeba do rychlosti 40 km/hod vyřadit na aneutrál, zmáčknout tlačítko LOW, chvilku počkat na rozsvícení kontrolky a pak opět dát páku voliče do polohy D. Také závěrky diferenciálů se zapínají tlačítky. 

 

Právě se děje

Další zprávy