Lidé dál milují japonská auta, v žebříčku šokuje Dacia

Radek Pecák Radek Pecák
2. 7. 2010 11:10
Francouzi i Němci mají raději Dacie než například Audi
Foto: Lexus

Lexus, Honda, Mercedes. To jsou značky, které se nejčastěji objevují v popředí žebříčku spokojenosti zákazníků s jednotlivými vozy podle studií JD Power ve Velké Británii, Francii, USA a Německu.

V Evropě však svým vysokým kreditem u zákazníků velmi překvapuje rumunská Dacia.

Mladoboleslavská Škodovka sice pár příček oproti výsledkům v posledních letech (zejména ve Velké Británii) ztratila, ale stále se drží jistě v první desítce.

Z jednotlivých modelů Škodovky se ve Velké Británii nejvýše umístila Octavia (skončila v žebříčku stovky hodnocených aut jedenáctá), Fabia byla 37. a Roomster 81.

Lexus má dvě medaile

Vítězství si v britském žebříčku z jednotlivých modelů připsalo SUV Lexus RX, na druhém skončil domácí Jaguar RX a třetí je opět Lexus - tentokrát sedan IS.

Čtvrtá příčka patří modelu KIA Cee´d. Kromě tohoto vozu a vyjma devátého Audi A6 už všechna ostatní místa obsadila pouze v Japonsku vyráběná auta. Britové zřejmě přišli na chuť i hybridům, o čemž by svědčilo šesté místo, které v letošním žebříčku obsadila Toyota Prius.

Dacia u Francouzů boduje

Francouzští motoristé jsou nejspokojenější s japonskými automobily Honda. Škoda obsadila u Francouzů šesté místo. Honda se ve Francii drží na prvním místě již druhý rok za sebou. Druhé místo obsadila německá značka Mercedes-Benz, za kterou následoval její konkurent BMW.

Na skvělé čtvrté příčce je podle Francouzů rumunská Dacia, která patří pod francouzskou společnost Renault. Dacia tak porazila nejen Škodu, ale například i Audi. Tato značka byla pátá.

Toyota se znelíbila

Změna se udála také v USA. Americké automobilové značky letos jako celek totiž poprvé překonala v očích zákazníků auta dovezená ze zahraničí.

Na problémy s plynovým pedálem letos hodně doplatila v USA značka Toyota, která bývala obvykle hodnocena velice vysoko. V hodnocení značek v USA obsadilo první místo německé Porsche. Na druhé příčce se umístila luxusní značka Acura japonské společnosti Honda Motor, za kterou následoval Mercedes-Benz. Z amerických značek byla nejvýše značka Ford. Té patřilo páté místo

Toyota se v žebříčku propadla až na 21. místo, což je doposud nejhorší výsledek.

Jako poslední byl zveřejněn žebříček JD Power podle německých motoristů.

Ti jsou nejspokojenější s automobily německé značky Mercedes-Benz. O druhou příčku se dělí německá značka BMW a rumunská Dacia, která patří pod francouzskou společnost Renault.

Do první pětky se dostaly rovněž japonské značky Mazda a Nissan.

Škoda obsadila 12. místo.

 

Právě se děje

Další zprávy