Tisíc Čechů si pořídilo Porsche. Kupují ta nejdražší

Radek Pecák Radek Pecák
9. 6. 2010 11:35
Cayenne je už historicky nejprodávanějším Porsche. Předstihlo model 911
Letošní novinka - nová generace Cayenne
Letošní novinka - nová generace Cayenne | Foto: Porsche

Model Porsche Panamera Turbo, který převzal zákazník v novém Porsche Centru na pražském Proseku, bylo přesně tisícím vozem, které od roku 1993 prodal výhradní importér této značky v České republice.

Vůbec první zákazník si před sedmnácti lety koupil (jak jinak) Porsche 911.

Prodeje této značky v České republice stále rostou a přes panující krizi dosáhly zatím svého vrcholu loni. V tomto roce si zákazníci koupili celkem 185 nových vozů Porsche.

Lidé chtějí raději SUV

Zájem zákazníků se od té doby poměrně značně změnil. Místo nízkých sporťáků 911, Cayman či Boxter si lidé stále více kupují  SUV Cayenne a mimořádný úspěch má i Panamera.  "Během 9 měsíců  od vstupu na český trh si tento model zakoupilo celkem 69 zájemců," informovala PR manažerka  společnosti Porsche Inter Auto CZ Anna Gruberová.

Další posílení prodejů se očekává s příchodem druhé generace Porsche Cayenne, která se celosvětově představila 8. května. Na tento vůz již má dovozce 30 závazných objednávek.

Cayenne, které se poprvé představilo před osmi lety, se již stačilo stát nejžádanějším modelem. Lidé si jich v Česku koupili 480, což je o 120 více než legendárních "devětsetjedenáctek".

Češi koupili i tři Carrery GT

V Česku se však prodala i řada hodně unikátních Porsche. například sem zamířily tři Porsche Carrera GT, kterých celkem vzniklo jen 1270 . Dále se tu prodalo sedm vozů GT 2 a deset vozů GT 3.

V průběhu let se podle Gruberové měnily zvyky i požadavky zákazníků. "Čeští klienti také rádi experimentují s barvami a nebojí se objednat si svůj model ve výstřední či neobvyklé barevné kombinaci. A to platí nejen pro řadu 911," říká manažerka. Navíc, už řadu let prý pro Čechy platí, že pokud si nějaké Porsche kupují, většinou (a to je ve srovnání s jinými zeměmi výjimka), si ho objednávají v maximálně možné výbavě.

Celkem je nyní v ČR registrováno něco přes dva a půl tisíce vozů Porsche. Mezi ně samozřejmě patří i historické vozy a ty, kteří si sem zákazníci dovezli z ciziny, ať už jako nová či ojetá.

 

Právě se děje

Další zprávy