Hummer centrum: Krach továrny v USA nás neohrozí

Radek Pecák Radek Pecák
31. 5. 2010 0:16
Hummery si prý dnes pořizují lidé, kteří s nimi chtějí prožít dobrodružství
Foto: Hummer

Praha - Značka Hummer, která je proslavená výrobou velkých terénních vozidel, má hodně nejistou budoucnost. Poté, co jejímu vlastníkovi, koncernu General Motors, nevyšly plány s jejím prodejem například do Číny,  je výroba modelů H2 a H3 utlumována.

"Samozřejmě, že nás osud Hummeru zajímá, neboť prodeje aut nás dlouhou dobu živily, v současné době si však troufnu říci, že naše firma přežije, i když se Hummery defiitivně přestanou vyrábět," říká Jan Tichý z pražského Hummer centra.

Značnou část náplně Hummera centra podle Tichého v současné době tvoří kromě oprav vozů Hummer také akce pro členy Hummer klubu, tedy hlavně expedice. Provozují rovněž středověkou tvrz ve svém areálu a off roadovou dráhu. Kromě toho dělají školení terénní jízdy a pořádají zážitkové akce například při firemních akcích. 

Hummerů je ve skladech ještě dost

I v současné době si však nový vůz Hummer, řady 2 a 3 může koupit každý, kdo chce. "Ve skladech jsou k dispozici tisíce vyrobených vozů," říká Jan Tichý. V současné době měsíčně prodají zhruba 3-4 Hummery, za rok je to 40 až 50 vozidel.

Podle něho se v průběhu let značně změnil profil typického kupce těchto amerických off roadů. "Zatímco dříve si to velká část kupovala jen proto, aby na sebe upozornila, nyní si Hummer drtivá většina lidí koupí kvůli jeho famózním terénním schopnostem. "Prostě s ním chtějí něco zažít," říká Tichý.

Dokládá to i zkušenostmi z povodní v letech 2002 a 2006, kdy řada majitelů těchto vozů s nimi dobrovolně pomáhala při záchranných a humanitárních akcích. Také přibližně polovina zákazníků, kteří si vůz Hummer koupili v Hummer centru, odjíždí alespoň jednou ročně na expedici či akci, kterou centrum pořádá.

"Taková expedice rozhodně není žádná jednoduchá projížďka. Trvá obvykle minimálně dva týdny a lidé při nich často musí vystoupit z auta do bahna či do hlubokého písku a pomoci vyprostit uvízlé auto kolegy," dodává.

Instruktoři naučí jezdit v terénu

Nejen majitelé Hummerů, ale i jiných off roadových automobilů se mohou pocvičit ve schopnostech jejich ovládání na polygonu, který je vybudován za budovou centra. "Dnes už to málokdo ví, ale původně tady byla jen obrovská halda vzniklá navezením materiálu ze stavby metra," říká Tichý.  "Každému novému majiteli vozu Hummer se nejprve dvě až tři hodiny věnuje náš instruktor a ukáže mu, co vlastně s tímto vozem lze a co už nikoli. Stejně tak je instruktor - minimálně pro první seznamovací jízdu, k dispozici každému, kdo se sem přijde svézt s vlastním vozem. Lidé za to zaplatí pouze zhruba dvě stovky, což je poplatek za umytí auta.

Kromě běžných smrtelníků školí instruktoři Hummer centra, kteří za sebou mají účast v různých off road závodech, včetně dakarského, v ovládání terénních vozů například i záchranáře.    

Vedle off road areálu je postavena dřevěná tvrz, kde se pořádají akce hlavně pro děti. "Zábavnou formou je seznamujeme s naší historiií. Samozřejmě, že i při těchto akcích hrají určitou roli vozy Hummer. Zájemcům nabízíme i svezení ve vojenských vozech H1," dodává Tichý. 

 

Právě se děje

Další zprávy