Na tónovaná přední skla již žádná fólie přijít nesmí

Radek Pecák Radek Pecák
19. 5. 2010 9:07
auto

Ostrému slunečnímu letnímu světlu (kterého se snad také letos dočkáme) se mnozí motoristé snaží bránit nalepením různých zatemňovacích fólií na skla automobilu. Protisluneční fólie jsou navíc vybaveny účinnými UV filtry, takže nedochází ani k blednutí interiéru vozu.

Jenže má to určitý háček.Instalace autofólií je zásah do konstrukční části vozidla. Po instalaci autofólií sice není nutné navštívit STK, ale je nutné, aby instalaci prováděla odborně proškolená firma. Ta potom vystaví Osvědčení o instalaci. Každé sklo musí také být označené homologačním štítkem s označením typu fólie, procentem propustnosti viditelného světla, číslem atestu a výrobcem fólie. Jedině tak se vlastník vozu vyhne problémům při setkání s policisty na silnici či při návštěvě STK.

Od letošního března platí nový předpis Ministerstva dopravy a spojů (dále jen MDS) o tom, jak a které fólie lze na okna u automobilů instalovat a za jakých podmínek. 

Z něho jednoznačně vyplývá. že na bočních předních sklech nesmí být fólie s propustností světla menší než 70%. Pokud jsou přední boční okna tónována již z výroby, nelze na ně instalovat (mimo čiré bezpečnostní) fólie, které snižují prostup světla. Na čelní sklo se kromě zatemňovacích pásů nesmí instalovat žádná fólie.

Fólie na zadním skle pak nesmí zakrývat třetí brzdovou svítilnu. Další informace naleznete zde.  

 

Právě se děje

Další zprávy