Jezdíte opilí? Průzkum ukázal, že rozhodně nejste sami

Radek Pecák Radek Pecák
6. 5. 2010 11:13
Čtvrtina řidičů alespoň jednou v životě řídila automobil pod vlivem alkoholu
Dechová zkouška při policejní akci Kryštof.
Dechová zkouška při policejní akci Kryštof. | Foto: Ondřej Besperát

Policie se letos zaměřuje na boj s opilci za volantem. Zdá se, že práce bude mít ještě více než dost. Podle výsledků ankety DIRECT Pojišťovny to totiž vypadá, že Češi do hospody spíše jezdí, než chodí. Hned 4 z 10 dotázaných totiž uvádí, že do hospody jezdí autem.

Celkem 26 % dotázaných v anketě, kterou pojišťovna dělala v dubnu v hlavním městě a oslovila 400 řidičů, e přiznalo, že někdy řídilo automobil s alkoholem v krvi. 43 % dotázaných pak uvedlo, že minimálně občas jezdí do hospody autem," říká Tomáš Zavoral, tiskový mluvčí DIRECT Pojišťovny.  

Výsledky jsou poněkud v kontrastu s odpovědmi dotazovaných na  otázku, zda jsou pro zavedení určité míry tolerovaného alkoholu v krvi.  „Dvě třetiny dotázaných uvedly, že by nemělo být v rámci řízení dopravních vozidel tolerováno minimální množství alkoholu v krvi," sdělil Tomáš Zavoral. 

Podíl smrtelných nehod zaviněných opilci se zvyšuje

Počet nehod způsobených podnapilými řidiči se přitom každým rokem zvyšuje. Podle statistik Ministerstva dopravy bylo za loňský rok při nehodách s alkoholem usmrceno 123 osob. To je o 43 osob více než v roce 2008 a o 87 více než v roce 2007.

Podle statistik Ministerstva dopravy měli opilí řidiči v loňském roce na svědomí každého sedmého usmrceného na tuzemských silnicích. To je výrazné zvýšení ve srovnání s rokem. Tehdy se jednalo o každého dvanáctého.  

Nejrizikovější skupinou řidičů jsou lidé do 25 let, kteří zaviní téměř čtvrtinu nehod způsobených pod vlivem alkoholu.

U nás absolutní nula, na Kypru povoleno 0,9 promile

Lidé jsou si přitom, podle výsledků ankety, vědomi skutečnosti, že v Česku je nulová hranice alkoholu v krvi.  Pokud je řidiči zjištěna hodnota alkoholu v krvi do jednoho promile, hrozí mu pokuta od 10 000  do 25 000 korun a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců. Dále jsou při hodnotě do 0,3 promile připsány na řidičovo konto tři body, nad 0,3 promile pak bodů šest.

Ve většině evropských zemí se určitá dávka alkoholu odpovídající obvykle vypitým jednomu, maximálně dvěma pivům toleruje.Ve většině zemí západní Evropy je pak tolerováno 0,5 promile, na britských ostrovech dokonce 0,8 promile a například na Kypru mohu mít řidiči v krvi i 0,9 promile alkoholu.  Absolutní nula je pak vyžadována například v Estonsku, Chorvatsku, Maďarsku či Rumunsku.

 

Právě se děje

Další zprávy