Harley-Davidson: I novinky musí mít přesný styl značky

Radek Pecák Radek Pecák
4. 5. 2010 10:01
Jejich zvuk je nepřehlédnutelný, vzhled také. Češi měli unikátní možnost seznámit se s celou modelovou řadou značky.
Foto: Radek Pecák

Značka Harley-Davidson mezi příznivci motocyklů propagaci příliš nepotřebuje. Přesto byl  v Brně a v Praze v minulých dnech zaparkován obří kamión plně naložený motocykly a motorkářskou výbavou. Kdo měl zájem, mohl si některý z modelů legendární americké značky vyzkoušet.

Pro letošní  rok značka připravila několik nových modelů: Dyna Wide Glide model roku 2010 je první sériově vyráběná motorka s   motivem plamene na nádrži. Lakovací proces má 12 stupňů a motiv je vytvořen díky sedmi vrstvám laku. Další z řady - Iron 883 TM je stroze pojatý stroj. Kola s černými ráfky odkazují na tradici prvních modelů značky, vidlicové manžety byly převzaty z modelu Sportster z roku 1957 a inspirací pro krátkou záď modelu byl krátký zadní blatník modelu XLCH z roku 1958. Electra Glide Ultra  Limited 2010 do svého vzhledu převzala kapotáž Batwing, příď odkazuje na Duo Glide a tvar nádrže pochází z EL.

Zásadní změny se odehrály vloni

Letos tedy firma Harley-Davidson nepředstavila žádné zásadní technické změny. Ty se odehrály již před rokem. Tehdy dostaly všechny motocykly řady Touring nový podvozek, který má být o dvě třetiny tužší než ten předcházející, navíc motor do šasi nově zabudovali přes čtyřbodové pružné uložení motoru.

Vzadu se objevila 180 milimetrů široká pneumatika. Stroje dostaly také nové brzdy značky Brembo a před zloději je chrání inteligentní zabezpečovací bezdotykový systém.

Současné modelové řady:

Sportster:
Vyrábí se již 53 let a jde o nejužší "harleje"  Jsou také nejkratší a nejlehčí. Poznáte je podle nízko posazeného sedla a palivové nádrže ve stylu burského oříšku. Do rodiny sportsterů patří modely Iron, Low, 883R, XL a XR 1200, Nigtster.

Dyna:
Tato řada dá poznat skutečný charakter značky. Stroje pohání vidlicový dvouválec  o objemu 1584 cm3. Jejich hmotnost je již na hranici 300 kg. Patří sem modely Dyna Wide Glkide, Dyna Super Glide Custom, Dyna Street Bob a Dyna Fat Bob.

Softtail:
Poznávacím znamením jsou jakoby chybějící zadní tlumiče. Ty sice motocykl má, ale jsou zrakům běžných smrtelníků ukryty. Do této řady patří Fat Boy, Heritage, Rocker či Cross Bones.

Touring:
Motocykly pro ty, kteří chtějí křižovat kontinenty, se zrodily v 60. letech.  V základní výbavě mají systém ABS. Do rodiny patří Electra Glide Ultra, Ultra Classic Ellectra, Electra Glide Standard, Road King, Street Glide.

VRSC
Jeden z nejsilnějších silničních motocyklů byl prvním  harlejem, který dostal vodou chlazený motor. Do jejich řady náleží VRSCF Muscle, VRSCAW V-Rod či Night Rod.

 

Právě se děje

Další zprávy